Artikal-Novost

Naslov

Stigli prvi uređaji za elektronsku identifikaciju birača

Zemlja-Grad

  • Crna Gora
  • Podgorica

Author

mcisu2020

GMap Zemlje

Kategorija vijesti

Nacionalna vijest

Objavljeno

26/11/2015 - 21:06

Tagovi

Ocijeni artikal

0
No votes yet

Tekst

Prvi kontigent od 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača stigao je u Crnu Goru, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na sastanku sa ambasadorima država članica EU, na kojem je učestvovao na poziv šefa Delegacije EU Mitje Drobniča. Kako je kazao, isporuka preostalih 900 uređaja očekuje se u tri faze – u decembru i januaru mjesecu.

Na sastanku, čija je tema bila izborno zakonodavstvo, Konjević je predstavnike misija država članica EU izvijestio o aktivnostima koje je MUP preduzeo vezano za primjenu Zakona o biračkom spisku i Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Konjević je kazao je da je u ferbuaru uspostavljen novi birački spisak i objasnio njegovo funkcionisanje, podsjetio da je pokrenut portal www.biraci.me, da je omogućen uvid i praćenje promjena u biračkom spisku svim političkim partijama koje su to tražile, te da su pokrenute procedure nabavke opreme za pakovanje i slanje obavještenja-poziva koji se šalju građanima nakon zaključenja biračkog spiska.

“Ocijenio je da će ovim biti završene obaveze MUP-a iz pomenutih zakona i napomenuo da MUP nije nadležan za sprovođenje izbora”, saopšteno je iz MUP-a.

Konjević je ukazao na tri nivoa kontrole biračkog spiska: od strane političkih partija, Državne izborne komisije, kao i samih građana i u tom kontekstu izrazio nadu u veće interesovanje partija za dobijanje pristupa aplikaciji biračkog spiska, ali i veći broj provjera preko portala www.biraci.me od strane samih građana.

“Razgovarano je i o obavezama lokalnih samouprava koje moraju da donesu odluke o nazivima naselja, ulica i trgova, na osnovu kojih opštinske izborne komisije mogu da donesu rješenja o biračkim mjestima koja će u potpunosti biti u skladu sa Zakonom o biračkom spisku da bi ih MUP mogao implementirati. Izraženo je očekivanje da će opštine svoje obaveze, u smislu donošenja odluka, završiti do kraja godine”, zaključuje se u saopštenju.  

Kontaktiraj Autora