Poduzeće-Radnja-Udruženje

Video poruka

QR Code

QR Code for http://mycityinfo.org/bosna-hercegovina/sarajevo/poduzece/bjj-arena

Firma-Informacije

 • Djelatnost:

  BRAZILSKI JIU JITSU U SARAJEVU: Mlad klub, ali veliki uspjesi
  U Sarajevu je 2013. godine osnovan BJJ (Brazilski Jiu Jitsu) klub “Arena”, a osnovali su ga Edin Nuković, Maid Pajević i Almir Kapić. S Almirom smo razgovarali o ovom borilačkom sportu i njegovim specifičnostima
  Piše: Omar Tipura. Objavljeno : 16-08-2014

  Brazilski Jiu Jitsu je borilačka vještina u kojoj se borba najviše vodi na tlu s ciljem dobijanja dominantne pozicije, uz korištenje poluga na rukama, ramenima, nogama ili pritiskom na vrat. Nudi velik izbor tehnika, a zbog toga što sparing-partneri na vrijeme predaju bitke kad se nađu u neugodnoj situcaiji, onda su i tokom treninga povrede minimalne. Upravo je to jedna od specifičnosti sporta o kojem smo razgovarali s Almirom Kapićem.

  NV: Možete li nam kazati nešto o Vašoj karijeri u borilačkim disciplinama i o ovom sportu?

  Od djetinjstva se bavim sportom, ali sukladno vremenu u kojem smo svi živjeli tokom i nakon rata, nije bilo mogućnosti da se ozbiljnije pristupi bilo čemu, a naročito sportu. Nakon dolaska u Sarajevo počinjem s kickboxom, ali radi odlaska na studije prekidam s treninzima.

  Do sada sam učestvovao na četiri turnira BJJ-a. Prošle godine u Abu Dhabiju, na Svjetskom takmičenju, osvojio sam treće mjesto, pobijedio sam na dva regionalna takmičenja, a na Evropskom prvenstvu u Portugalu izgubio sam u četvrtfinalu zbog povrede na trbušnom mišiću. Nadam se uskoro novom takmičenju i, uz Allahovu pomoć, novim medaljama.

  Almir Kapić

  NV: Otkud ideja da se osnuje ovaj klub?

  Klub Brazilske Jiu Jitse “Arena” u Sarajevu relativno je mlad klub, sastavljen od nekoliko boraca koji su ga samoinicijativno pokrenuli i ostvarili kontakt sa školom Cakmat, svjetskom školom ovog sporta koja ima svoje klubove širom svijeta. Naš trener je Nijemac Peter Schira, koji svakih šest mjeseci dolazi kod nas i održi nam BJJ-seminar.

  Zbog nedovoljnog poznavanja ove vještine broj zainteresiranih nije velik, što od nas traži da javnost upoznamo s ovim prelijepim sportom čija budućnost bez imalo sumnje ima svoj sjaj, tako da putem vaših novina i portala pozivam sve omladince da se raspitaju o ovom sportu, pogledaju promootivni materijal i počnu s treniranjem Brazilske Jiu Jitse.

  NV: Kolika je popularnost Jiu Jitse u svijetu, koliko se često organiziraju takmičenja i na kojem su nivou?

  Brazilska Jiu Jitsa je zasigurno napravila revoluciju među borilačkim sportovima i neizbježna je kombinacija kod mješovitih borilačkih sportova (MMA), što je i tim dovelo do samog vrha popularnosti među profesionalnim i amaterskim borcima.
  Ovaj sport se za kratko vrijeme proširio cijelom planetom, održavaju se razna takmičenja na svjetskom, evropskom i regionalnom nivou. Pošto postoji već nekoliko federacija, postoji i više svjetskih te evropskih takmičenja, od kojih su najpoznatija ona u Portugalu, Abu Dhabiju i SAD-u.

  NV: Postoje li takmičenja na nivou Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja?

  Prvo takmičenje na nivou Bosne i Hercegovine održano je prije dvije godine u Velikoj Kladuši, gdje se već drugi put održava regionalno takmičenje i na koje dolaze borci iz Hrvatske i Slovenije. Također, poznata godišnja takmičenja održavaju se u Zagrebu već nekoliko godina.

  NV: U kojoj životnoj dobi je najbolje početi trenirati ovaj sport i koja je starosna dob vaših članova?

  Kao i svaki drugi sport, najbolje ga je početi što ranije. Djecu od nekih 6-7 godina već treba uvoditi u ovu disciplinu. Mi trenutno nemamo treninge za mlađi naraštaj. Naš klub radi s momcima u dobi od 15 godina i više.

  NV: Koji su vaši izvori primanja? Imate li pomoć od vlasti ili nekih sponzora?

  Sva dosadašnja takmičenja i održane seminare smo sami finansirali i zasad nemamo sponzora za naše aktivnosti i turnire. Izdvajam sponzorstvo za odlazak trojice naših boraca na Evropsko prvenstvo u Portugal, jer nam je direktor firme za osiguranje “Securitas” izdvojio sredstva za avionske karte.
  Naš klub iza sebe ima 14 medalja, od kojih je jedna sa svjetskog prvenstva, nekoliko s evropskih i regionalnih prvenstava, ali nažalost teško dolazimo do razumijevanja sponzora, jer nisu toliko upoznati s ovim sportom i njegovom zastupljenošću u svijetu. Naprimjer, Ujedinjeni Arapski Emirati finansiranje ovog sporta uvrstili u državni budžet. Neke od evropskih zemalja ga finansiraju putem olimpijskog fonda, jer u ovom sportu vide budućnost mladih.

  NV: Šta ste Vi naučili baveći se sportom i čemu želite naučiti članove kluba?

  Ovaj sport nas uči disciplini, poštivanju trenera i sparing-partnera. Cilj nam je izgraditi sportistu koji neće zloupotrijebiti svoje fizičke sposobnosti, želimo izvesti mladiće koji će biti dobar primjer svojim vršnjacima, a od njih najbolje BJJ-borce koji će osvajati svjetske i evropske turnire.

  Ovaj sport želimo proširiti i na druge gradove u Bosni i Hercegovini kako bi kasnije mogli imati međuklupsku federaciju svih bh. klubova, koji bi na svjetskim i evropskim turnirima našu zemlju predstavljali na najbolji način.

  Kategorija Posla: Sportsko udruženje
  Telefon: 387 61 559 745
  Zemlja-Grad:
  • Bosna Hercegovina
  • Sarajevo

  Tagovi: Poduzeće
 • Telefon: 387 61 559 745
  Zemlja-Grad:
  • Bosna Hercegovina
  • Sarajevo
 • , , , , , , , , ,
 • Kontakt osoba: Almir Kapić
  Telefon: 387 61 559 745
  Email: kapicalmir@hotmail.com

Contact akapic

Registrovan

01/08/2015 - 23:59

Komentar-Pitanje

Log in or register to post comments