Artikal-Novost

Naslov

SIPA uhapsila pet osoba u Bosanskom Novom: Pretresi u MUP-u, Općini, Komunalnom preduzeću-Komus

Reakcije na odluku Vlade RS-a o prekidu saradnje sa državnim institucijama

Zemlja-Grad

  • Bosna Hercegovina
  • Bosanski Novi

Author

mcisu2020

GMap Zemlje

Kategorija vijesti

Nacionalna vijest

Objavljeno

12/12/2015 - 16:03

Tagovi

Ocijeni artikal

0
No votes yet

Tekst

Po nalogu Tužilaštva BiH u Bosanskom Novom provodi se najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina na ovom području.

Uhapšeno je ukupno pet osoba, a vrše se pretresi na četiri lokacije. Pretresa se i zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj pripadnika SIPA-e vrši hapšenje i pretrese.

Istražitelji Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine.

Uhapšeni su Ljuban Babić (1962), Ranko Balaban (1959), Rajko Karlica (1968), Mirko Odžić (1960) te Milenko Brčin (1963).

Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih povreda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Hrvatske.

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju širom BiH, Evrope i svijeta. S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA-e, koji pružaju podršku u akciji.

Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi Općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Faktor.ba)

Reakcije na odluku Vlade RS-a o prekidu saradnje sa državnim institucijama

(video: balkans.aljazeera.net)

Predložen pritvor za pet osoba uhićenih u Bosanskom Novom

Pritvor je predložen za Ljubana Babića (53), Ranka Balabana (56), Rajka Karlicu (47), Mirka Odžića (55) i Milenka Brčina (52)

Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora za pet osoba koji se sumnjiče za ratni zločin na području Bosanskog Novog.

 

Pritvor je predložen za Ljubana Babića (53), Ranka Balabana (56), Rajka Karlicu (47), Mirka Odžića (55) i Milenka Brčina (52) zbog optužbi za ratni zločin. 

U Tužiteljstvu je potvrđeno da je pritvor za pet osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog utjecaja na svjedoke i sudionike te mogućnosti prikrivanja dokaza. 

Kao razlog za određivanje pritvora Tužiteljstvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih osoba izazvalo uznemirenje javnosti. 

Pripadnici SIPA-e, jučer su po nalogu Tužiteljstva BiH, na području Bosanskog Novog proveli opsežnu akciju u vezi s procesuiranjem ratnih zločina, tijekom koje su uhitili ovu petoricu. 

U tijeku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, općine i sjedišta komunalnog poduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza. 

Vlada Republike Srpske odlučila je da zbog kako su rekli "protuustavnog djelovanja SIPA-e prekinu suradnja s ovom agencijom, te Sudom i Tužiteljstvom BiH", a tu odluku je podržala i Narodna skupština.

(vecernji.ba)

Kontaktiraj Autora